Het hebben van suïcidale gedachtes is niet iets om je voor te schamen. Heel veel mensen hebben dit, het is niet raar, wel naar. Er zijn helaas momenten in het leven waarop alles even te veel kan voelen, waarop je het gevoel hebt het niet meer aan te kunnen, niet meer verder te kunnen, er helemaal klaar mee te zijn.
Op die momenten mis je het coping mechanisme om hier op een niet-destructieve manier mee om te gaan en lijkt zelfmoord jouw enige uitweg, de enige oplossing voor jouw problemen.
Soms denk je écht dat zelfmoord de beste keuze is, soms weet je diep in je hart dat je niet dood wilt, maar zie je geen andere opties meer. Ook kan (een poging tot) zelfmoord jouw enige manier zijn om hulp te roepen. Foto poes: flickr.com/photos/nickellis74
Onderstaand 14 tips wat wel/ niet te doen wanneer je kampt met serieuze zelfmoord gedachtes.
1. Vraag om hulp – Bel/ chat voor hulp
Als jij je op dit moment suïcidaal voelt, bel dan voor hulp naar een crisisdienst (via Google te vinden), naar jouw huisarts of huisartsenpost, bel naar 113 online op 0900 1130113. Ik kan me echter goed voorstellen dat je helemaal niet durft te bellen. Chatten is dan eenvoudiger en ook een optie via 113.nl. ###
Voordat je professionele hulp inschakelt kan je natuurlijk eerst familie of goede vrienden contacten. Zij kennen jou het beste en helpen en steunen je waarschijnlijk graag.
flickr.com/photos/smemon/
2. Doe niet nu direct iets, maak geen overhaaste/ impulsieve beslissingen
Op het moment dat jij je ernstig suicidaal voelt is de neiging om jezelf van het leven te beroven erg groot. Je zit dan wat betreft stemming in een bepaalde sfeer en maakt hierdoor ook andere keuzes. Uit ervaring weet ik hoe dramatisch en groot al mijn problemen konden worden naarmate de avond vorderde. De enige en beste oplossing was dan GEEN gekke acties ondernemen, maar enkel GAAN SLAPEN.
Vaak is jouw stemming heftiger aanwezig naarmate de avond/ dag vordert. Stel de keuze om zelfmoord te plegen sowieso uit! Zelfmoord plegen is letterlijk en figuurlijk de meest ingrijpende keuze van je leven. Een dergelijke keuze moet je niet maken op een moment waarop je stemming het meest negatief is, deze keuze kan en mag (denk aan jouw omgeving) je alleen maken wanneer deze uitgebreid, goed en vooral ook lang overdacht is. Een keuze maken doe je daarnaast niet alleen. Jouw keuze heeft invloed op heel veel mensen. Je schaadt niet alleen jezelf met deze keuze, maar ook anderen. Betrek anderen bij jouw gevoelens, hoe heftig en naar ook.
Impulsieve keuzes zijn vaak geen goede keuzes. Stel de keuze dus uit. Spreek met jezelf af dat je minimaal 24 uur wacht alvorens je een keuze maakt. Langer mag natuurlijk ook.
3. Vermijd drugs, drank en pillen
Wanneer nare gevoelens je te veel worden en je niet meer weet waar je met je gevoel heen moet, kan je de neiging hebben jouw gevoelens “te stillen” door drank, medicatie of drugs. Los van het feit of dit wel verantwoord en goed voor je is, is dit zeker niet het juiste moment om ingrijpende keuzes te maken over jouw leven en toekomst. Ik weet uit ervaring dat je “onder invloed” impulsiever handelt, minder goed kan nadenken en veel je niet meer boeit. Dit is echter niet hoe jij werkelijk in het leven staat!
Probeer sowieso op momenten dat je suïcidale gedachtes hebt uit de buurt te blijven van bepaalde medicatie, drank en drugs. Geef het desnoods tijdelijk in bewaring bij iemand (en dan natuurlijk niet aan iemand die ook problemen heeft!)’
Foto pil: flickr.com/photos/mirjoran
4. Maak het veilig voor jezelf
Heb je regelmatig last van suïcidale gedachtes, zorg er dan voor dat de omgeving waarin jij woont, veilig is. Maak het jouw impulsieve buien niet makkelijk door scherpe voorwerpen of voorraden pillen binnen handbereik te hebben. Neem verantwoordelijkheid en zorg voor jezelf.
5. Ga er even uit
Vaak zorgt het alleen thuis zitten er ook niet voor dat je weer levenskracht krijgt. Hoe meer en langer alleen, hoe depressiever en uitzichtlozer de gevoelens kunnen worden. Vaak voel je wel een beetje aan hoe de komende uren kunnen gaan verlopen als je alleen blijft. Blijf niet passief zitten afwachten tot je overvallen wordt door intense negativiteit, maar kom in actie: ga het huis uit, ga een stuk wandelen, ga naar een winkel of, nog beter, ga bij iemand langs en maak contact!
flickr.com/photos/picsoflife/
6. Praat over jouw gevoelens en gedachten
Ik weet hoe moeilijk en schaamtevol het kan zijn om over jezelf en jouw gevoelens te praten. Je bent bang dat je je aanstelt, dat je anderen lastig valt, dat je zeurt en ga zo maar door. Misschien heb je zelfs nooit leren praten en lukt het je nauwelijks om iets te zeggen over je gevoelens. Wat de reden ook is: houd de gevoelens niet in je! Doe IETS om over je gevoelens te kunnen praten: schrijf erover, chat erover, zing erover, dicht erover…. Dit kan met een vriendin, een vertrouwenspersoon op school, op je werk of bij een psycholoog.
7. Maak een soort van noodplan
Heb je vaker last van suïcidale gedachtes of zelfs suïcidale neigingen, dan is het verstandig een soort van noodplan voor jezelf te maken. In dit noodplan kan je dan schrijven wat je het beste kan doen op dit soort momenten. Jij weet het beste wat JOU helpt, schrijf dit op. Schrijf ook de saboterende gedachtes op die je meestal op dit soort momenten hebt en stel er een gezonde gedachte tegenover. Bijvoorbeeld:
– Het wordt toch nooit wat: Ik kan op dit moment niet weten of het nooit want wordt, daarbij is mijn stemming nu dusdanig negatief dat ik er in ieder geval negatief over denk.
Schrijf in dit plan ook wie je kan raadplegen wanneer het zo slecht gaat: telefoonnummers, e-mailadressen of internetsites. Schrijf op wat je niet moet doen.
8. Zorg voor een dagschema, routine
Heb je al langere tijd last van depressiviteit, maak een dagschema voor jezelf. Een soort van routine waar je jezelf aan dwingt te houden op de momenten dat het slecht gaat. Denk aan: douchen, bedtijd, contact met iemand zoeken, boodschappen doen etc.
9. Je mag blij zijn, lachen
Een goede manier om negatieve gevoelens te verminderen is door leuke dingen te doen. Dingen die je doen lachen! Natuurlijk is dit lastig op momenten dat je het allemaal niet ziet zitten. Vaak is het op die momenten enorm moeilijk om actief te worden, om het huis uit te gaan, om ook maar iets positiefs te ondernemen. Probeer tóch de keuze te maken om het te proberen! Je hoeft niet direct aan grote dingen te denken, je hoeft niet direct naar Disney Land Parijs! Begin eens bij het kijken naar leuke foto’s, het doen van een spelletje online, het luisteren en kijken naar youtube clips etc. Probeer ook iets te ondernemen wat je met andere mensen kan doen. Juist uit het isolement komen, kan erg helpen, hoe vreselijk je daar misschien ook tegenop ziet.
Flickr.com/Lawprier
10. Vermijd dingen die je een naar gevoel geven
Jij hebt de keuze om niet met opzet dingen te doen die je een negatief gevoel geven of triggeren. Voor de tiende keer dat treurige liedje luisteren of voor de 5de keer naar die documentaire over zelfmoord of eetstoornissen kijken zal je niet helpen om uit de negatieve gedachtes te komen. Kies hier dus niet bewust voor! Vermijd ook mensen waar je altijd mee praat over negatieve zaken of waardoor jij je altijd nog depressiever gaat voelen. Bekijk geen treurige foto’s of nare films.
11. Laat de natuur jou helpen!
Oké, dit mag wat zweverig klinken, maar het helpt écht! Ik weet hoe lastig het is om naar buiten te gaan als je je mega depri voelt. Maar ik weet ook dat je op die momenten jezelf ertoe moet zetten om tóch van die bank af te komen en de drempel over moet stappen, de zon in. Wandelen in het park, naar het dorp, de stad heeft een positieve invloed op je stemming. Probeer je wat te focussen op de dingen om je heen i.p.v. alleen met jouw nare gedachtes in je hoofd te blijven zitten. Kom, letterlijk en figuurlijk, naar buiten!
12. Doe iets fysieks en maak jezelf nuttig
Bewegen maakt endorphine los in je hersenen en dit zorgt voor een positief gevoel. Dus probeer iedere dag te bewegen. Ook al is het met tegenzin, move that body! Vraag desnoods of je iemand zijn hond iedere dag kan uitlaten, zodat je wat meer een doel en verantwoordelijkheid hebt. Ga vrijwilligerswerk doen waarvoor je fysiek bezig moet zijn. Dit levert je ook direct een nuttig gevoel.
13. Denk aan de dingen waarom je nog wel wilt blijven leven
Hoe rot je je ook voelt, vaak zijn er een paar redenen waarom jij wel wilt blijven leven. Misschien zijn het je ouders, misschien zijn het toekomst dromen, misschien wil je graag kinderen of heb je kinderen. Wat het ook moge zijn, denk eraan!
14. Wanhoop niet
Depressiviteit en suïcidale gevoelens zijn geen toestanden waar je niet van af kan komen. Ik heb enorm in het dal gezeten, maar ben er ook, met steun en hulp, weer uit geklommen. Dat kan jij ook. Jij bent niet anders, slechter, waardelozer dan mij en ook jij kan een fijner en positiever leven krijgen! Misschien heb je daarnaast het idee dat niemand jou begrijpt, en misschien begrijpt ook niet iedereen je helemaal, maar dit betekent niet dat men jou niet wil helpen, ervoor je wil zijn. Je bent niet alleen, nooit!
Foto meisje lachend: flickr.com/photos/rileyroxx
Geef een reactie