De huisarts zal je voor psychische klachten vaak doorverwijzen naar een een instelling, zoals het Riagg of de GGZ. Je krijgt daar dan een therapeut toegewezen waar je wekelijks of tweewekelijks gesprekken mee hebt. Er bestaan echter ook ‘zelfstandige therapeuten’.
Zij werken niet bij een instelling, maar werken voor zichzelf. Meestal zitten ze wel met andere hulpverleners in één praktijk (om praktische redenen), maar die werken dan niet met elkaar samen.
Wat zijn de voordelen van een zelfstandig therapeut?
– Bij instellingen als het GGZ wil het allemaal vaak nogal traag gaan. Sowieso omdat er wachtlijsten zijn, maar soms ook omdat dingen slecht geregeld zijn.
Zo zit er vaak veel tijd tussen het moment van de eerste intake en de daadwerkelijke start van de behandeling. Bij een zelfstandige therapeut gaat dit vaak een stuk sneller.
– Je weet van tevoren al welke therapeut je gaat krijgen, terwijl je bij instellingen een therapeut krijgt toegewezen. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een therapeut waar iemand die je kent goede ervaringen mee heeft gehad, of iemand die je huisarts je heeft aangeraden.
– Je hebt minder kans dat je behandelaar een baan bij een andere instelling vindt, en dus moet stoppen met de gesprekken.
Wat zijn de nadelen van een zelfstandig therapeut?
– Er zijn meestal geen behandelingen die op specifieke soorten problemen zijn gericht en er is ook maar één therapeut mogelijk. Bij een instelling wordt bij de intake gekeken welke behandeling en therapeut goed bij jou zouden passen en dat is hier natuurlijk niet mogelijk.
– Het is ietwat lastiger als er naast de gesprekken meer nodig is. Bijvoorbeeld als je ook medicijnen slikt (waardoor je dus ook naar de psychiater moet), of PMT, gezinstherapie of een andere therapie volgt naast de individuele gesprekken.
Binnen een instelling kunnen de verschillende behandelaars dan makkelijk contact hebben om iets over jou te bespreken. Dat is wat lastiger als je gesprekstherapeut niet bij de instelling hoort.
– Er wordt vaak niet automatisch vervanging geregeld als je behandelaar met zwangerschapsverlof o.i.d. gaat. Binnen een instelling kan dat makkelijker geregeld worden.
Kijk hier voor meer info en adressen van zelfstandige therapeuten
Geef een reactie