Je ziek melden omdat je ‘smorgens echt je bed niet uit kunt komen van somberheid. Slecht in je vel zitten en bang zijn om te falen voor de toetsen die je hebt en daarom niet naar school gaan. Je werk afzeggen omdat je je dik en lelijk voelt en niet weet hoe je de glimlach op je gezicht vol moet houden. Dit soort dingen herkennen veel mensen met een eetstoornis of depressie. Spijbelen vanwege problemen is soms heel verleidelijk, maar kan je ook flink in de problemen brengen.
Aan het begin van mijn leven als tiener ontstonden de problemen rondom eten. Ik zat eigenlijk al jaren niet lekker in mijn vel en was op zoek naar een uitweg, een oplossing en iets om mijn leven in banen te leiden. Ik vond het moeilijk om mijn leven te leiden zoals het ‘hoorde’ en zeker toen ik een eetstoornis had, kreeg ik de neiging om te vluchten. Vluchten voor werk, school en andere verantwoordelijkheden.
Soms kon ik gewoonweg mijn bed niet uitkomen ‘smorgens en ging ik niet naar school. Er waren ook dagen dat ik tegen mijn moeder zei dat ik ziek was en dat ik niet naar school kon, terwijl ik eigenlijk niet naar school wilde vanwege een toets. Leren lukte in die tijd voor geen meter, dus was ik enorm bang om te blijven zitten. Een angst die ook nog eens meerdere malen waarheid was geweest in het verleden. Dus dook ik weg, stelde ik de toets uit en bleef ik somber in bed liggen met een schuldgevoel.
Tijdens mijn eetstoornis kreeg ik mezelf soms echt mijn bed niet uit. Ondertussen wilde ik juist heel graag een vrolijke, jonge, gezellige vrouw zijn die overal aan mee deed, maar het lukte soms gewoon even niet. Lichamelijk, maar ook geestelijk was ik kapot en soms ook gewoon heel erg ongemotiveerd om daar iets aan te gaan doen. Ik wist het even niet en loog over de redenen waarom ik niet op school kon komen.
Misschien herken jij dit wel of heb je ermee te maken wat betreft werk of een bijbaantje. Het is soms moeilijk om op te komen dagen, terwijl alles in je lijf zegt; ‘Ik kan niet meer’ of ‘Ik wil niet’. Een eetstoornis gaat vaak gepaard met somberheid of depressie en kan je dus flink in de weg zitten om normaal te functioneren.
Maar dat niet alleen. Soms weerhoudt niet per se de eetstoornis of depressie je ervan om iets te ondernemen, het kan ook zijn dat je dit ziet als een goed excuus om in bed te blijven liggen. Jij hebt tenslotte deze problemen en kunt daardoor met smoesjes de verantwoordelijkheden ontlopen. Je stelt je bewust of onbewust op als slachtoffer en verschuilt je achter de problemen die je hebt, maar ondertussen lijdt je bijbaantje, werk of studie er onder.
”Ik weet nog goed dat toen ik mij ziek melde op stage, dat ik me eigenlijk helemaal niet fijn voelde. Ik dacht dat het me zou helpen en ik die rust nodig had, maar ik voelde me de hele dag schuldig. Ik was namelijk niet echt ziek, maar was gewoon somber en had er de pest in. Ik vluchtte door een leugentje te vertellen over ‘’een soort griep”. De hele dag voelde ik me rot en ellendig. Ik was zelfs boos op mezelf en schoot er dus niets mee op. ‘’ Marieke
Wanneer je eerlijk bent over de reden van je ziek melding, kan dit een voordeel opleveren. Je kunt meer begrip krijgen, steun en misschien zelfs wat ruimte om aan je problemen te werken. Ziek melden vanwege psyschische problemen is in sommige gevallen helemaal geen slecht idee, maar juist een verstandige keuze. Soms is een stapje terug of een pas op de plaats belangrijk om daarna juist weer op goed niveau verder te gaan, je werk weer goed uit te kunnen voeren of je diploma alsnog te behalen.
Wanneer het je bijvoorbeeld niet leukt om volop behandeling te volgen die je nodig hebt en daarnaast je fulltime baan te behouden, kan het helpen om wat minder uren te gaan werken tijdelijk of voor een paar uur in de ziektewet te gaan. Dit gaat natuurlijk allemaal in overleg met je leidinggevende. Ook op school zijn dit soort situaties vaak belangrijk. Dit kan heel fijn zijn, doordat je rust en ruimte krijgt om aan jezelf te werken.
Echter heeft het ook zijn nadelen. De ziektewet is fijn wanneer je het nodig hebt, maar het kost vaak flink moeite om er weer uit te komen en je werk weer op te starten. En wanneer je een aantal vakken op school hebt gemist, moet je deze vaak toch weer inhalen. Soms is het goed om de keuze te maken en een stap terug te doen, maar denk goed na over de nadelen die hieraan kleven.
Voel je niet bezwaard
Ziek melden als je een eetstoornis hebt, is iets wat vaker voorkomt. Heb je het nodig, schaam je er dan niet voor en voel je ook zeker niet tot last of gefaald. Het is helemaal niet gek dat je even wat rustiger aan moet doen.
Stop met liegen
Spijbelen en je ziek melden op school of werk met een leugen is echter een ander verhaal. Je kunt hierdoor flink in de problemen komen doordat je achter gaat lopen op school, je werk moet inhalen of dingen mist die heel belangrijk kunnen zijn.
Structuur is belangrijk
School en werk geven je structuur en houvast. Vergeet niet dat dit je heel goed kan helpen bij het herstellen van je eetstoornis. Juist die dagelijks terugkerende bezigheiden kunnen je helpen om in de maatschappij te blijven en je een doel geven. Werk en school kunnen een goede motivatie zijn om beter te worden.
Er verandert niets
Als jij vandaag in bed blijft liggen en je ziek meldt terwijl je dat niet bent, gebeurt er niets. Je gaat je namelijk echt niet beter voelen als je in je veilige omgeving blijft. Je positieve gedachtes groeien niet en je gaat je futloos, nutteloos en ellendig voelen. Wil jij dat deze dat fijn wordt, dan moet je aan jezelf werken en zelf stappen zetten. Lees ook DIY happiness.
Stop niet meteen met alles
Mocht jouw baan of studie te zwaar zijn, denk dan niet meteen aan volledig stoppen. Je kunt namelijk ook van HBO naar MBO gaan, tijdelijk wat minder lessen volgen of je stage pas volgend schooljaar doen. Ook wat werk betreft is er vaak veel mogelijk. Je hoeft niet meteen helemaal te stoppen, maar kunt ook eventueel wat minder uren werken of andere taken uitvoeren.
Praat er over
Maak je problemen bespreekbaar op school of je werk. Je hoeft daarvoor niet per se in detail te treden, maar blijf niet met smoesjes komen. Iemand die regelmatig de griep heeft, komt niet betrouwbaar over en zal vragen krijgen. Wees dus open tot op zekere hoogte en kijk wat het werken of jouw studie haalbaar maakt.
Heb jij je wel eens ziekgemeld met een leugen of vanwege je depressie of eetstoornis?
Plaatjes:Weheartit
Geef een reactie