Vechten tegen een eetstoornis is zwaar. Het kan zijn dat je goede dagen ertussen hebt zitten, maar waarschijnlijk ervaar je ook een hoop slechte dagen waarin je enorm tegen jezelf en de eetstoornis aanloopt. Zulke dagen kunnen een enorme worsteling zijn. Je wilt wel beter worden, maar elke keer weer word je geconfronteerd met de eetstoornis. Met andere woorden: je bent ziek van het ziek zijn.
Ik ben mijn eetstoornis vaak zó ontzettend zat geweest. Ik wilde geen eetstoornis meer hebben en ik wilde niet meer ziek zijn. Ik wilde gelukkig zijn en kunnen genieten van het leven. Vaak nam ik mezelf dan voor om het vanaf morgen echt anders te doen. Vanaf dan zou ik weer gewoon normaal gaan eten, niet moeilijk doen en ook niet meer compenseren. Ik was tenslotte niet achterlijk en ik wist het verstandelijk gezien allemaal heus wel. Vanaf morgen zou ik het dus echt anders gaan doen.
Elke keer kwam die volgende morgen erachter dat een eetstoornis geen keuze is, maar een ziekte. Het is niet dat je zomaar van de een op de andere dag bepaalt dat je het anders gaat doen en dat je dan nooit meer moeite hebt met eten. Bij de eerstvolgende maaltijd is de eetstoornis weer volop aanwezig. Je kan je misschien wel voorstellen hoe zat ik de eetstoornis uiteindelijk dan ook was. Ik wilde het wel, maar het lukte me niet en het kostte enorm veel tijd.
Zoals we al vaker hebben gezegd, gaat herstellen met vallen en opstaan. Je zet twee stappen vooruit om vervolgens weer drie stappen achteruit te zetten. Soms (vaak) is dat super demotiverend. Het voelt dan alsof het nutteloos is wat je allemaal doet om van de eetstoornis af te komen. Maar wat kan je nou echter doen als je het ziek zijn zat bent? Wat als je ziek bent van het ziek zijn?
♥ Erken hoe je je voelt
Het gevoel ziek te zijn van het ziekzijn gaat niet weg door te ontkennen dat het er is. Ontkenning kan het gevoel juist alleen maar sterker maken. Het is ook normaal om je zo te voelen. Een psychische stoornis is zwaar en het is een ziekte. Het is daarom niet gek dat je de ziekte soms gewoon ontzettend zat bent.
♥ Geef jezelf niet de schuld
Je kiest niet voor een eetstoornis. Niemand kiest er bewust voor om zichzelf kapot te maken, te haten en pijn te doen. Niemand kiest er bewust voor om dag in dat uit met eten, compenseren en gewicht bezig te zijn. Geef jezelf dan ook niet de schuld dat dit je is overkomen.
Ik bedoel hiermee niet dat je in de slachtofferrol moet gaan zitten. De eetstoornis is je overkomen en dat is zeker geen keuze geweest, maar je hebt wel de keuze om te vechten voor genezing. Zolang je dat doet, maar het niet altijd even goed gaat, dan mag je jezelf nergens de schuld van geven. Je bent ziek, maar je bent er ook tegen aan het vechten.
♥ Kijk naar je gedrag
Je kan ziek zijn van het ziek zijn op momenten dat je er hard tegen vecht. Echter kan je je ook zo voelen op de momenten dat je jezelf enorm aan het overvragen bent. Te veel uitdagingen tegelijk aan willen gaan, kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je je zo gaat voelen. Elke uitdaging word je opnieuw geconfronteerd met de eetstoornis en dat kan super vermoeiend zijn. Overdag naar school gaan, ’s middags naar therapie en ’s avonds uit eten? Dat is nogal wat als je een eetstoornis hebt. Overal word je geconfronteerd met de ziekte en moet je de strijd leveren. Kijk daarom goed naar de dingen die je doet, zodat je jezelf niet elke dag weer aan het overvragen bent.
♥ Heb een flinke huilbui
Ik weet dat veel mensen met eetstoornissen moeite hebben om hun emoties te uiten. Toch kan het een enorme opluchting te zijn om eens even een potje flink te huilen. Vraag jezelf tijdens zo’n huilbui niet af ‘waarom ik?’, maar zie het huilen als iets wat gewoon even een flinke opluchting kan zijn. Het is niet niks waar je doorheen gaat en het is oké om daarover te huilen.
♥ Besef dat niets hetzelfde blijft
Niets blijft voor altijd hetzelfde. Wie weet wordt de eetstoornis eerst nog wat erger, maar op den duur kan de eetstoornis ook minder. Herinner jezelf eraan dat het uiteindelijk beter zal gaan worden. De ups en downs horen erbij. Hetzelfde geldt ook voor je gevoel. Je stemming verandert. De ene dag voel je je beter en krachtiger dan de andere dag. Wees daarom ook geduldig en geef jezelf de tijd. Het wordt anders.
♥ Zoek iemand op met wie je niet hoeft te praten over hoe je je voelt
Als je ziek bent, ben je ziek. Je wilt niet altijd horen dat je harder je best moet doen of dat je dingen anders moet doen. Soms is het ook gewoon heel erg fijn om te horen ‘Ik vind het rot voor je dat je je zo voelt’ of ‘Het is begrijpelijk dat je je zo voelt’. Een peptalk kan helpend zijn, maar is niet altijd iets waar je op zit te wachten.
Geef een reactie