Ziek worden is falen

Mijn hele leven lang heb ik goed voor mezelf gezorgd, toch overkomt me dit.” Ik weet niet zo goed wat ik terug moet zeggen op deze woorden. Althans, ik weet het wel, maar het is niet echt een bevredigend antwoord. Soms heb je namelijk gewoon pech. Maakt het niet uit hoe goed of slecht je voor jezelf hebt gezorgd en overkomt iets je. Dat wil niet zeggen dat je hebt gefaald of dat je beter je best had moeten doen. Nee, zo is het leven soms nu eenmaal. Het is eigenlijk best een voorrecht om gewoon gezond te zijn.

Bang voor pijn of ziekte

Zelf kan ik behoorlijk bang zijn om ziek te worden of mankementen te krijgen. Soms kan ik me zorgen maken over het feit of ik wel genoeg vitamines en mineralen binnen krijg met mijn vegetarische dieet. Ik kan heel bang zijn voor huidkanker als gevolg van de zon, daarom smeer ik me altijd extra goed in, misschien soms wat onnodig veel, maar ja, better safe than sorry. Ook kan ik bang zijn dat ik kwaaltjes krijg als ik onvoldoende slaap of kan ik bang zijn later last te krijgen van mijn lijf als ik nu niet genoeg beweeg. Dit zijn eigenlijk heel logische dingen om bij stil te staan. Als je vegetarisch eet moet je ook opletten dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt, verbranden van de zon is slecht voor je huid, door goed te slapen voel je je beter, met voldoende beweging zorg je goed voor je lijf enzovoort, maar je kan er ook in doorslaan…

Te veel van iets is eigenlijk nooit echt goed. Het is zonde als je gezonde beweegredenen omslaan in een hoop angst en ongemak. Misschien herken je wel dat je je zo druk kan maken over hoeveel uur je nog hebt om te slapen, dat je daardoor helemaal niet meer in slaap kan vallen. Ik denk dat heel veel mensen dat af en toe wel eens hebben, maar als je merkt dat je het vaak hebt is het misschien wel goed om daar eens aandacht aan te besteden. Los van dat je, bijvoorbeeld met het slapen, het tegenovergestelde bereikt, kan het ook dat de angst je ervan weerhoudt om te genieten van het leven. Angst is een nuttig gevoel, maar te veel angst en onnodige angst is alleen maar heel vervelend. Zo vond ik het op gegeven moment zelf heel lastig om echt nog van de zon te kunnen genieten, zelfs al had ik me goed ingesmeerd.

Wat zit er achter die angst?

Angst is iets ingewikkelds. Hoewel ik er meer grip op heb dan vroeger ben ik nog altijd wel angstig aangelegd. Dan slaan m’n gedachten om hol en moet ik mezelf even tot halt roepen, tot tien tellen en kijken naar wat er nu werkelijk aan de hand is. Bij therapie heb ik mijn angsten door middel van G-schema‘s moeten onderzoeken. Het idee van een G-schema is dat achter elk gevoel altijd een bepaalde gedachte zit. Gevoelens zijn vaak makkelijker op te merken dan gedachten. Het gaat ook allemaal zo snel en soms veroorzaakt één simpel dingetje een hele kettingreactie, waardoor er geen pijl meer op te trekken lijkt, maar door het maken van g-schema’s heb ik mezelf een stuk beter leren kennen.

In de eerste instantie vond ik G-schema’s niet leuk om te maken. Je moet stil staan bij je gevoelens en daar heb je misschien wel helemaal geen zin in. Bovendien lost het op het moment zelf niet altijd iets op, maar als je er een paar hebt gemaakt en er een tijdje mee bezig bent kan je bepaalde patronen in je gedachtegang leren kennen. Voor mij gold dat ik een hoop denkfouten maakte, waardoor ik onnodig heftige gevoelens had. Hier vind je een lijst met allerlei soorten denkfouten die je kan maken. Hoewel ‘denkfouten’ klinkt als ‘een fout’ kan je het ook zien als een gedachte die eigenlijk niet nodig is. Ik ben niet fout, de gedachte is fout. De gedachte klopt niet met de realiteit. Dus kan die gedachte dan ook anders? Als het je lukt om de gedachten milder te maken (oefening baart kunst, maar erkenning en begrip is een grote stap) zal je merken dat ook de gevoelens een stuk milder zullen worden. Misschien gaan ze nooit helemaal weg, maar het is ook niet zo dat elk mens compleet angstvrij of op een andere manier emotieloos leeft. Emoties zijn niet verkeerd, maar het is wel vervelend als ze je onnodig in de weg zitten. Gelukkig kan je daaraan werken als je er wat meer zicht op krijgt!

Denkfouten ontdekken en de waarde daarvan inschatten vergt soms wat doordenk vermogen. We hebben de neiging om ons denken te onderschatten. Neem als voorbeeld de denkfout rampdenken/doemdenken bij het thema slapen: “Als ik niet goed slaap, dan gaat dat ten koste van mijn gezondheid.” Dat is vervelend, maar het verklaart niet mijn heel heftige angst. Tot vervelends toe heeft mijn psycholoog me lastig gevallen met de vraag ‘en dan’. Kon ze dat zelf niet bedenken? Vast wel, maar ik moest het zelf even uitspreken om een besef te krijgen van hoe heftig mijn gedachten eigenlijk waren.

Als ik niet goed slaap, dan gaat dat ten koste van mijn gezondheid. Dan ga ik overal pijn krijgen, heel ziek worden, geen gelukkig leven kunnen hebben. Bovendien word ik heel lelijk en heb ik gehoord dat je dik kan worden van te weinig slaap. Dan zullen mensen me gaan afstoten. Dus dan heb ik pijn, kan ik niks doen én wil niemand mij zien, dus ben ik een waardeloos mens met een waardeloos leven.

Pfoe, als dát het gevolg is dat maar in je hoofd blijft spoken bij een nachtje weinig slapen is het logisch dat het een heftige angst met zich meebrengt. Dat begrip heb je, je bent niet gek geworden, je gevoel is hartstikke logisch, maar is het nodig? Klopt deze gedachte wel? Dat kan je nu gaan onderzoeken. Zo kan je verschillende soorten gevoelens en gedachten uitpluizen en weerleggen. Klinkt heel simpel. In theorie is het dat ook, maar in de praktijk kan het toch een behoorlijke klus zijn. Grappig genoeg zat mijn perfectionisme en de denkfout dat het goed moest gaan me daar ook heel erg bij in de weg. Gun jezelf de tijd en ruimte. Misschien los je het nooit helemaal op en dat is ook helemaal oké, niemand is perfect. Blijf geïnteresseerd in jezelf in plaats van oordelend, dat maakt voor mij een belangrijk verschil. Je moet helemaal niks. Je mag alles. Al komt bij alles wat je doet wel bepaalde gevolgen kijken, weeg die ook op een eerlijke manier en pas op voor denkfouten. 😉

Laat het los en leef

Je kan tot op zekere hoogte invloed uitoefenen op een hoop dingen. Zoals dus je gedachten, maar ook je gezondheid. Als je goed voor jezelf zorgt heb je meer kans dat je ook gezond blijft. Toch is het geen voorwaarde. Je hebt nu eenmaal niet alles onder controle. Sommige mensen roken hun hele leven en worden honderd, terwijl anderen heel actief en gezond leven, maar toch op jonge leeftijd overlijden aan bijvoorbeeld een hartstilstand. Je gezondheid is niet aan één ding af te meten. Er spelen zo veel factoren een rol en elk mens is ook weer anders. Als jij de hele tijd gestrest bent of je wel goed voor jezelf zorgt, kan je eigenlijk stellen dat die stress ook heel ongezond is. De één gaat het misschien makkelijker af dan de ander, maar ik denk dat er maar heeeeeeel weinig mensen op de wereld zijn die daar een perfecte balans in vinden en zelfs dan kan iets je ook gewoon overkomen.

Als we het over fysieke, maar ook mentale gezondheid hebben, spelen er zo veel dingen een rol. Je hebt niet overal invloed op en je hebt niet altijd alle mogelijkheden. Soms zit je nu eenmaal niet in een gezonde situatie en soms heb je gewoon pech. Je hebt het niet altijd in de hand. Jij faalt niet als je ziek bent. Iets dat ik graag mee wil geven met deze blog, maar ook wel eens tegen mezelf wil zeggen: Laat het los en leef. Maak jezelf niet ongelukkig met het streven naar perfectie, ook niet in je gezondheid, want perfectie bestaat niet. De gevolgen zijn niet altijd zo groot als dat jij denkt, maar ook niet alles heb je altijd in de hand. Ziek worden en pijn hebben is ontzettend naar en verdrietig, laat er een traan om, maar accepteer ook dat het bij het leven hoort. Zorg goed voor jezelf, maar vergeet niet te genieten. Dat is pas echt goed voor je. 

Hoe ga jij hier mee om?

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

Eén reactie op “Ziek worden is falen”

  1. Ik was vroeger erg bang, voor veel ziekten. Inmiddels of toen ook, mankeer ik zoveel… Helaas. Ik ben geen fan van ziekenhuizen etc. Naar aanleiding van eerdere operaties. Wat noodzakelijk is, doe ik. Maar als het nog vermeden kan worden, ben ik weg.
    Maar wat moet, moet en daar ben ik heel hard in. Ik heb wel aan mezelf beloofd dat als ik bepaalde onbehandelbare soorten kanker krijg ik mezelf niet ga treiteren met nutteloze behandelingen. Dan ga ik ervan genieten.
    Best weird om dat op mijn leeftijd al te hebben besloten. Maar teveel meegemaakt en mensen verloren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *