Zijn eiwitrepen en eiwitshakes nodig?

Vorige week kwam er weer een ‘dagje mee eten met’-video van mij online. Ik was een dagje naar de Efteling geweest en het leek me leuk om jullie te laten zien wat ik zoal eet op zo’n dagje uit. Zoals gewoonlijk waren daar weer wat reacties en vragen op van jullie. Eén van deze vragen viel mij in het bijzonder op.

Er werd namelijk gevraagd of ik niet lette op de hoeveelheid eiwitten die ik die dag binnen kreeg, omdat de voedingsstoffen die ik die dag voornamelijk binnen kreeg bestonden uit vetten en koolhydraten. Zou ik niet een eiwitreepje mee moeten nemen naar de Efteling of daar op een andere manier aan hebben moeten denken? Een goede vraag, vind ik, want eiwitten zijn de afgelopen tijd een heel ding geworden. Het leek me daarom wel nuttig om een blog te schrijven met een uitgebreid antwoord op deze vraag aan mij.

Het begin van de eiwitrepen

Het begon allemaal met eiwitshakes en eiwitrepen voor sporters. Je spieren hebben eiwitten nodig om te groeien en sterk te worden. Vandaar dat je deze goed kan gebruiken als je beter wilt worden in je sport of simpelweg spiermassa wilt kweken. Intussen staan de supermarkten vol met producten waar ‘extra protein’ in flitsende letters op staat gedrukt.

Yoghurt met extra veel proteïne, proteïne reepjes, proteïne koekjes, proteïne granola, proteïne pannekoeken, proteïne chips, proteïne rijstwafels… Je lijkt het haast zo gek niet meer te kunnen bedenken of ze stoppen er extra eiwitten in. Vroeger was hier nog helemaal geen sprake van, je hoorde nooit echt iemand over eiwitten. Men had het over zuivel. Een glas melk bij de lunch of een bakje yoghurt na het avondeten. Toen ik vegetariër werd moest ik vleesvervangers eten, ik mocht het product niet simpel weglaten, maar van extra producten met relatief veel eiwitten eten was geen sprake.


bron foto

Om mij heen zie ik sommige mensen fanatiek naar de sportschool gaan en hun bakjes havermout met eiwitshakes in plaats van gewone melk maken. Op een app houden ze hun macronutriënten (koolhydraten, vetten, eiwitten) bij en proberen ze daar de perfecte balans in te vinden. Elke maaltijd, elke snack, elk eetmoment is uitgedacht en ingepland en de bakken Skyr lijken niet aan te slepen. Om maar even een beeld te schetsen dan he….

Eiwit hype met een eetstoornis

Fitness en gezonde voeding lijken een hype te zijn geworden. Niet per se een verkeerde hype, denk ik, want dat Nederland graag gezonder leeft lijkt me alleen maar goed. Wel is het belangrijk om er niet in door te slaan en ook op een realistischere en mildere manier naar je voeding en lichaam te kunnen kijken. Zeker wanneer je ook worstelt met een eetstoornis kunnen dit soort hypes verkeerd geïnterpreteerd worden en meer kwaad dan goed doen.

Wel slim van de supermarkten om zo goed op deze hype in te spelen, want al die producten met extra eiwitten zijn behoorlijk prijzig en verkopen goed, maar is het nodig? Nee. In principe kan je je doormiddel van gewone voeding prima aan voldoende eiwitten komen. 

Waar zitten eiwitten in?

bijvoorbeeld aan vlees, eieren, zuivelproducten, maar ook bonen, noten, zaden, pitten, peulvruchten en groene bladgroenten. Ook in granen zijn eiwitten te vinden en wat dacht je van insecten? 😉 Natuurlijk zit in het ene product meer eiwit dan in het andere, maar als je voldoende en gevarieerd eet krijg je heus wel voldoende eiwitten binnen, zonder dat je allerlei bijzondere producten hoeft te kopen. Natuurlijk kan het voor heel fanatieke sporters bijdragen om extra eiwitten te eten, maar voor ‘de gewone mens’ is dit niet nodig.

Ik ben opgevoed met één zoet en één hartig beleg als ontbijt met daarnaast een glas melk. Wanneer je uitgaat van de basis eetlijst kan je er vanuit gaan dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt om gezond te leven. Let wel op dat dit een basisrichtlijn is, dus dat het best kan zijn dat je uiteindelijk anders eet dan dat. Nu ik volwassen ben en geen eetstoornis meer heb maak ik mijn eigen keuzes hierin. Soms eet ik een croissant met kaas en soms eet ik yoghurt met cruesli. Ik let op dat ik gevarieerd eet, maar ik tel niet de precieze calorieën en voedingstoffen per dag.


bron foto

Natuurlijk mag je een eiwitrijk tussendoortje kiezen voor na het sporten! Uiteindelijk is het ook gewoon zo dat het je spieren kan helpen om te herstellen, maar het is niet een soort regel waar je je heel erg strict aan moet houden en zeker niet iets waar je over na hoeft te denken tijdens een dagje naar de Efteling. Misschien eet ik de ene dag wat meer vetten, de andere dag wat meer koolhydraten en de volgende dag wat meer eiwitten. Uiteindelijk maakt dat per dag niet zo veel uit, maar gaat het om een langduriger gemiddelde. Iets waar ik zonder er obsessief mee bezig te hoeven zijn wel van weet dat het goed zit. 

Even minder gezond

Soms eet ik een periode wat minder gezond of gevarieerd. Dit merk ik voornamelijk aan mijn huid en energielevel. Ik krijg wat meer puistjes en ben wat sneller moe. Misschien weeg ik dan ook wat meer. Geen man overboord. Dit merk ik op gegeven moment dus echt op aan m’n lichaam en dan besluit ik om weer even wat gezonder te eten. Niks drastisch en nog steeds met een ijsje of een koekje tussendoor. Prima en helemaal niet erg. Ik zal er uiteindelijk niet minder gelukkig van leven. 

Je lichaam is ontzettend weerbaar en past zich makkelijk aan. Ik vind het belangrijk om te kunnen genieten van lekker eten en leuke dingen, maar ik vind ook belangrijk om gezond te zijn, me goed te voelen en ja, er goed uit te zien. Dat is toch menselijk? Het zou raar zijn als ik dat als ervaringsdeskundige van Proud2Bme ineens niet meer belangrijk zou vinden. Dat kan best hand in hand zonder je ergens in te hoeven verliezen. Het draait uiteindelijk allemaal om de balans en die balans hoeft niet in een dag of een week ‘rechtgetrokken’ te worden.

Hoe ga jij hiermee om?

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

19 reacties op “Zijn eiwitrepen en eiwitshakes nodig?”

  1. Ik las de reactie ook onder de blog en lees nu dit blog, voel me alsof ik van een andere planeet kom 😉 niets gemerkt in de supermarkten aan de etiketten en weet niet eens dat het een hype is en waarom eiwitten precies nodig zijn. Ik eet ze, denk ik, wel door melkproducten, kaas en soms vlees. Maar verder geen idee waar het inzit. Vroeger was er ook geen focus op en de meeste mensen zijn gezond oud gevonden, volgens mij. Maar misschien ben ik naïef?

  2. Ik denk zelf dat het echt verschilt met de mensen met wie je omgaat. Je hebt groepen die eraan doen en die er niet aan mee doen. Net zoals met supermarkten AH verkoopt eiwitrepen voor de hoogste prijs terwijl de Emte misschien een verwaarloosbaar reepje ergens bovenin het schap heeft liggen. En dan verschilt het ook nog in welke regio je woont. Zelf zou ik nooit voor hele dure eiwitrepen gaan en ik eet ze alleen als ik ze echt lekker vind. Die van body en fit eigen merk vind ik lekker en 1 reep van hun is goedkoper dan een snicker. Ik let eigenlijk vooral op budget en gezond en gevarieerd eten dus met zo nu en dan 1 eiwitreep. Ik let niet op macro’s maar ik vind het gewoon fijn om te nemen omdat ik zwaar werk doe. En ik merk wel dat als ik het neem ik iets minder last heb van spierpijn dan als ik het een periode niet doe. Maar dat mensen alles zo goed mogelijk verdeeld willen hebben vind ik onzin. En net zoals Sanne schrijft de nuchtere mens weet hier weinig van. Die begrijpt niet wat er zo speciaal is aan stevia, kokosolie vice versa.

  3. teveel eiwitten is ook weer slecht, echt bullshit al die extra eiwitten, eiwitrepen, poeder etc. Als je gewoon eet kom je echt wel voldoende aan eiwtten en anders neem je gewoon een hap pindakaas of peulvruchten.
    Als je tekort komt is het misschien handig maar dan alsnog, je moet niet overdrijven. Bij niks is te veel gezond.
    Gewoon variatie, dan komt t goed.

  4. Ik denk ook altijd..als kind at je toch ook geen eiwitrepen, dure zaden, poeders, shakes, wat dan ook, en je bent prima groot geworden. Echt nodig, nee helemaal niet. Als je gevoelig bent voor de huidge eettrends, bedenk dan hoeveel je als kind gemist zou hebben als je steeds zo obsessief je macro’s had moeten bijhouden. Dan was je toch liever gewoon buiten aan het spelen. Gun jezelf die vrijheid nu ook. Het is allemaal echt niet zo belangrijk. Geniet, leef en laat het los!

  5. Bij eiwitten lijkt er ook wel het “meer is beter” idee te heersen, alsof extra eiwit nooit kwaad kan en je door gewoon te eten een tekort op zou lopen. Terwijl we in de westerse wereld al veel meer eiwit binnenkrijgen dan we nodig hebben, ook al zonder al die extra-eiwit onzin.

  6. In de periode dat ik veel les gaf wegens inval en dus elke dag in de sportschool was.. Heb ik zeker shakes genomen. Het deed ook echt wat voor m’n lijf. Maar zodra die drukte voorbij was, heb ik ze laten staan.

    Vind het wel mooi hoe je deze blog hebt geschreven Irene.

  7. Bedankt voor deze blog Irene!
    Ik kan me hier helemaal bij aansluiten. Ik probeer op een positieve manier te letten op mn voeding, maar meer omdat ik het belangrijk vind dat ik mijn lichaam geef wat het nodig heeft. Eiwitshakes zou voor mij weer een stap naar het obsessieve zijn, dus die komen mijn huis niet in.

  8. een gevaarlijke hype ook nog!
    als je de basislijst eet hier van op proud, of het voedingscentrum volgt dan krijg je al DUBBEL de hoeveelheid eiwitten binnen dan de MINIMUM (dus niet maximum) hoeveelheid voor de gemiddelde mens. kan je dus nagaan hoeveel meer eiwitten je eet als je nog eens poeders en repen tussendoor gaat eten en hoeveel andere stoffen je dan tekort komt.

    te veel eiwitten is slacht voor je nieren, je lichaam slaat eiwitten niet op dus moet die met je urine weer uit je lichaam. alleen maar geld en gezondheidsverspilling dus die eiwitrepen en poeders.

    en voor de mensen die het zich afvragen. eiwitten zit in alles wat je eet, ook in een appel. bepaalde producten hebben hele hoge hoeveelheden zoals melk, ei, vlees, … maar echt ieder product dat je eet, zelf snoepgoed, bevat een bepaalde hoeveelheid eiwitten. als je voldoende kcal eet op een dag dan mag je er zeker van zijn dat je ook aan je eiwitten komt.

  9. Het is zo raar,aan de ene kant moeten we just minder vlees en zuivel eten vanwege het CO2 etc.En dan dit ,precies het tegenovergestelde !

    Mensen gaan juist willen wat ze niet zouden moeten of wat ze niet mogen .
    Al die trends ,het is net als in de mode :leer je eigen lijf kennen en doe wat bij je past !
    Die trends zijn toch allemaal gericht op commerciele winst ,je hebt ze niet nodig !
    Maar de fabrikanten en het hele circus eronheen hebben JOU nodig,we zijn niet meer dan klanten waar je geld uit kan putten ,het gast niet om ons welzijn !

  10. Al dat gemanipuleer met ons lichaam en voeding.
    Mensen maken een afgod van hun lijf ,maar dat is niet de bedoeöing van het leven.
    Je wordt geen beter of gelukkiger mens van al deze troep !

  11. Wat een super fijne blog! Hier word ik nu rustig van 😀 ik ervaar de hypes rondom eten ook : wrs ben ik er zelf ook wat gevoelig voor ;).

    Voor mijzelf weet ik dat ik vooral geestelijk blij word van het soms eten van een zgn superfood. En yes, weet heel goed dat het nergens voor nodig is. Maar, weet niet. Ziet er soms zo mooi uit, smaakt zo lekker & stiekem hoop je dat het toch een ini-mini-beetje helpt.. al is het maar het placebo efftect – kan ook heilzaam zijn.
    Maarrr: alles met mate, geloof meer in basis (“normaal”/ouderwets 😉 voedsel dan alle nieuwe foodtrends.

    PS: en volledig mee eens – ook als ervaringsdeskundige is het ok om het wel fijn te vinden dat je er goed uit ziet, je tevree bent met je uiterlijk.

  12. Zolang er maar balans is denk ik maar, mensen moeten doen wat ze zelf willen. De hele ‘ hype’ rondom eiwitten vind ik dan wel weer irritant omdat ik er gevoelig voor ben. Maar Ik merk persoonlijk wel dat meer eiwitten goed zijn voor mijn lichaam. Minder snel opgeblazen, sterker, meer stabiele energie. Maar ik kom dan ook van een uiterste vegan dieet waar +- 80 % koolhydraat was. Nu is het meer in balans door wel o.a. Eiwit repen en zuivel, maar ik koop niet bewust een bepaald product omdat er met koeienletters ‘ proteïne ‘ op staat.

  13. Mooie blog! Die proteïne-dingen zijn alleen nodig voor topsporters. Iemand die normaal een uurtje of 2 per week sport heeft dat absoluut niet nodig. Jammer dat zoveel mensen zich laten misleiden door de media en dingen die ze lezen niet in hun context plaatsen. Ik zie sommige mensen zoveel geld uitgeven aan zo’n dure voeding terwijl dat nergens voor nodig is. Je lichaam is een prachtige creatie die in staat is om ook spieren op te bouwen en te behouden met gewoon een plak kaas en een glas melk en daarnaast een normale koek en normaal brood.

  14. Als ik veel sport let ik er wel op. Ik eet dan hennepeiwitpoeder, maar ik eet verder ook geen vlees ed. en let er sowieso daarom op. Teveel eiwit is ook niet goed; ik heb geleerd; ongeveer je eigen lichaamsgewicht in gram, daar zit je al heel snel aan met een beetje normaal eetpatroon en velen komen er boven of zelfs veel te veel dus het is echt alleen nodig als je fysiek heel zwaar werk doet of heel veel sport ed.

  15. ..of als je herstelt van ziekte omdat herstel gaat vanuit spierweefsel en het dan wel handig kan zijn om extra eiwitten te nemen.

  16. En wat betekent dat “goed eruit zien” dan zeurt nu het knagende stemmetje in mijn hoofd? Wat voor norm gebruik jij als ervaringsdeskundige hiervoor?

  17. Ik denk dat de hype een gevolg is van een eerdere hype: veganisme. Ik eet zelf bijna veganistisch omdat ik vegetariër ben en lactose intolerant ben (ik eet alleen soms ei als dat toevallig ergens in zit) en ik merkte dat ik erg moeite had met voldoende eiwitten binnen krijgen. Eerst wist ik niet dat dat het was. Ik had ontzettende spierkrampen en was vreselijk moe en had een opgezette buik. Ik probeerde met extra noten en bonen wat recht te zetten, maar dat lukte me simpelweg niet elke dag. Nu ben ik overstag gegaan en heb een pot veganistisch eiwitpoeder gekocht. Dat doe ik dan door een smoothie, pannenkoek of havermout en sindsdien is het over met de klachten. Ik vind het niet echt lekker, maar ik word wel heel blij van de gezondheidsvoordelen die het voor mij heeft. Ik leef weer in plaats van bang zijn voor hart krampen en als een zombie mijn been achter me aan slepen over het schoolplein van mijn zoontje… heb je het nodig, dan is het handig al die dingen vol proteïne, maar heb je geen klachten, dan zou ik me er niks van aantrekken.

  18. Goeie blog!

    De meeste mensen realiseren zich niet dat we helemaal niet zoveel eiwitten nodig hebben en gaan dan als een bezetene van die shakes of repen kopen. Allemaal onzin. In de huidige maatschappij krijgen de meeste mensen juist meer dan voldoende eiwit binnen. Extreme bodybuilders hebben soms ietsje meer nodig, maar zelfs dat valt heel erg mee.
    Geschat wordt dat je nodig hebt ongeveer 0.8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht. Dus ongeveer 48 gram eiwit voor iemand van bijvoorbeeld 60 kg. Alleen al met een deel van een normale avondmaaltijd zit je al over de helft (ongeveer 24 gram eiwit in 100 gram vlees + 200 gram sperziebonen).

  19. Ik neem ‘s ochtends wel een schepje eiwit omdat ik me anders de rest van de dag wat slapjes voel, vanwege mijn bloedsuikerspiegel. Wel een preparaat zonder suiker of zoetstoffen. Door mijn vele snoepen vroeger, mijn eetstoornis en later ook te weinig eiwit moet ik extra opletten en gebruik ik bepaalde voedingssupplementen.
    Vaak zit er een hoop rommel in die repen en shakes. In bijvoorbeeld brood zitten wel aminozuren maar lang niet alle en met een dun plakje beleg krijg je ook niet heel veel eiwit binnen. Teveel eiwit is natuurlijk ook niet goed. Zelf eet ik vaak peulvruchten bij de maaltijden, ook ontbijt, zoals splitlinzen.Tegenwoordig zo’n hype dat alle koolhydraten slecht zouden zijn maar vooral complexe koolhydraten heb je wel nodig.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *