Zijn WIEIAD video’s schadelijk?

De afgelopen twee ‘dagjes mee-eten van Irene’ zijn van YouTube verwijderd, nadat ze gerapporeert waren wegens ‘triggerende content’. We weten en beseffen dat WIEIAD’s video’s niet altijd constructief zijn voor mensen met een eetstoornis, maar krijgen zelf doorgaans positieve reacties. Moeten we deze video’s nog eens onder de loep nemen? Past het eigenlijk nog wel op Proud2Bme? Daarover zijn we nu hard aan het brainstormen. Hier alvast een eerste gesprek met Femke en Irene.

Meer video’s van ons vind je op ons YouTube-kanaal. Vergeet niet te abbonneren, als je via die weg een melding wilt krijgen wanneer we een nieuwe video uploaden!


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

4 reacties op “Zijn WIEIAD video’s schadelijk?”

  1. Ik vind ze echt mega helpend en gezellig ook!

  2. Leuke positieve video dames; keep up the good work!

    (Kleine opmerking/tip: volgende keer soms een beetje beter opletten om goed in de microfoon te blijven praten…)

    Maar ik denk niet dat de video’s van Irene verwijdert zijn omdat daar inhoudelijk iets aan mankeerde. Ik denk dat de persoon die daar voor gezorgd heeft gewoon niet gelukkig met zichzelf is en iets zocht om het op af te reageren.
    ——
    “Mijn vlog is van YouTube gehaald” (19 augustus, 2024)

    Anoniem
    22 augustus, 2024
    Klopt! ik heb je youtube filmpje graporteerd bij Youtube ! Omdat het gewoon trigerend is en niet helpend! En Youtube is het er blijkmaar mee eens anders zouden ze het niet offline laten!
    ——

    Dat YouTube het inderdaad verwijdert heeft vind ik wel heel vreemd, want ik heb ze allebei gezien voordat ze verwijdert waren en kan me absoluut niet voorstellen wat dat zou rechtvaardigen.
    Ik ben zelf geen “free-speech-absolutist”; ik vind dat (social-media) content (en reacties) wat oproept tot haat, geweld en discriminatie, privacy schendingen, en beelden van geweld of seksueel expliciet materiaal op een publiek platvorm als YouTube best gecensureerd mogen worden, maar uitgezonderd van dat vind ik dat als jou iets persoonlijk niet aan staat, dat het dan aan jouwzelf is om je eigen “media-dieet” te reguleren.
    Ook (of misschien wel met name) als je zelf een (eet)stoornis hebt. Het leven is een “trigger warning”, als je daar niet mee om kan gaan, dan moet je aan jezelf werken. Het helpt niet om die mensen daarin tegemoet te komen, want op die manier ontstaan juist onrealistische verwachtingen (over aanpassen).

    Over deze video:

    @ 08:00 (stelling 3) “WIEIAD video’s kunnen onrealistische verwachtingen over lichaamsbeeld creëren.”

    Nee (oneens); die leren juist dat we allemaal anders zijn. Onrealistisch is juist het idee dat we ons zouden moeten vergelijken met andere mensen en soortgelijke verwachtingen zouden moeten hebben. De enige manier om die onrealistische verwachting te doorbreken is om geconfronteerd te worden met meer variatie.

    Ben het ook oneens met de veel gehoorde uitspraak; (@09:25) “Je bent gewoon goed zoals je bent…”
    Ik ben het eens met de intentie, maar niet met de uitspraak.
    Je hoeft niet te voldoen aan een of ander (al-dan-niet onrealistisch) schoonheidsideaal, maar dat betekent niet dat het voor ons, zowel persoonlijk of sociaal, soms niet goed kan zijn om iets kritischer naar onszelf te kijken (of genuanceerder als je misschien juist TE kritisch naar jezelf kijkt)…
    Sommige mensen zouden best een beetje mogen afvallen (of juist aankomen), of dat nou is om een gezonder leven te leiden, of om jezelf aantrekkelijker te maken (hoeft niet, maar de consequenties zijn voor jou).
    Het gaat er om dat je wel een realistisch perspectief na streeft, en daar niet te ver in doorschiet (welke kant ook op).
    Zo ook geldt dat voor onze persoonlijkheid. Misschien kan je wat zelfreflectie gebruiken en je gedrag aanpassen als je sociaal wat succesvoller zou willen zijn, maar het lijkt me niet wenselijk om je anders voor te doen dan je daadwerkelijk bent. Maar als je onaardig, zelfzuchtig, of ondoordacht met andere mensen om gaat, dan is het niet verstandig om een houding te hebben van “Ik ben gewoon goed zoals ik ben.”
    En (@ 09:27) “…luister naar je eigen lichaam en je eigen behoeftes.”
    Ik denk dat dat (hoewel ook goed bedoeld) iets te simpel gezegd is voor mensen met een (eet)stoornis. Belangrijk is ook het verschil tussen lange termijn en korte termijn “behoeftes”. Ik denk niet dat mijn lichaam (op de korte termijn) ooit zal protesteren tegen ijs/junk-food, maar als ik daar met mijn geest niet op let, dan zal mijn lichaam daar op de lange termijn wel onder lijden. Andersom zal je lichaam op de korte termijn vaak wel protesteren tegen (gezonde) lichaamsbeweging/inspanning, maar op de langere termijn zal je daar juist wel profijt van ondervinden. Mensen met een (eet)stoornis zijn de balans daarin (tussen hun gevoel en een realistisch perspectief/zelfbeeld) kwijt, en kunnen daar dus niet zomaar “naar luisteren”/op vertrouwen. En het lijkt mij persoonlijk handig als in ieder geval de hulpverleners/”ervaringsdeskundigen” zich daar iets bewuster van zouden zijn…

    @ 10:40 (stelling 4) Korte waarschuwing/”Disclaimer” voor een “WIEIAD” video.
    Lijkt mij een goed idee, zelf niet per se behoefte aan, maar baat het niet, dan schaadt het niet. Geeft in ieder geval minder grond om “triggers” te claimen en video’s te verwijderen lijkt mij…

    @ 12:15 (stelling 5) “Proud2BMe moet stoppen met WIEIAD video’s maken.”
    Nee, zeker niet met een disclaimer vooraf. Als er mensen zijn die hier toch niet gelukkig van worden, dan moeten ze deze content zelf gewoon overslaan (belangrijk om je bewust te zijn dat die mogelijkheid gewoon bestaat), want als je de reacties bekijkt dan merk je dat het overgrote deel hier wel gewoon blij mee is. Ik hou zelf niet van pretparken, en daarom ga ik er niet naar toe, maar voel me niet geroepen om er voor te zorgen dat pretparken van de wereld verdwijnen…

    @ 13:15 “Laat in de comments weten waarom jij WIEIAD video’s kijkt.”
    Ik vind ze leuk en positief, en juist om te zien hoe het anders ook kan. Ook al zou ik het zelf vaak niet zo doen (wat jullie eten spreekt mij persoonlijk meestal totaal niet aan), zou ik zelf toch graag wat losser willen kunnen leven en het is mooi om te zien hoe dat eruit kan zien.
    En met name de video’s van Irene, omdat zij niet een (onrealistisch) perfect plaatje probeert te schetsen, maar ook gewoon haar (menselijke) geklungel en onhandigheden laat zien. Nog meer dan om het eten gaat het mij eigenlijk om de losse/zorgenloze levensstijl die er getoond wordt.
    En tijdens het vasten keek ik als afleiding vroeger vaak Anthony Bourdain (RIP), en nu vaak “Beard Meats Food” (al vind ik het totaal niet aantrekkelijk wat-en-hoe hij eet) en Proud2BMe video’s.

    @ 15:00 “Hoe kun je triggerende content vermijden?”
    Ik heb zelf geen social-media accounts, wis elke dag m’n geschiedenis en zoek alles wat ik bekijk bewust op, zodat ik zelden dingen zomaar door het algoritme voorgeschoteld krijg.
    Ik krijg vaak wel de opmerking; “Ja, maar als je geen social-media hebt, dan doe je niet meer mee.” Dat weet ik, en daar kies ik bewust voor. Je hoeft ook niet overal aan “mee” te doen. Vroeger was er ook geen social-media en toen was iedereen gewoon O.K., misschien eigenlijk nog wel beter dan tegenwoordig, al ben ik wel erg blij met YouTube en Wikipedia…

    (Sorry dat m’n reactie weer wat lang was, maar ik hoop dat je inhoudelijk begrijp waarom…)

  3. Ik vind het jammer dat er mensen zijn die dit rapporteren omdat zij erdoor getriggerd worden en daarmee content ontzeggen voor mensen die er wel echt wat aan hebben.

    Als je weet dat je die video’s lastig vindt, dan moet je ze niet kijken. Het internet is groot er is genoeg anders. Natuurlijk is dat makkelijk gezegd, want ik weet dat de aantrekkingskracht groot kan zijn als je vast zit in je eetstoornis, maar je bent alsnog zelf verantwoordelijk. Alles in het leven kan een ‘trigger’ (ik haat dat woord…) zijn, het is en blijft aan jou om daarmee om te gaan. Dan heb ik het uiteraard niet over content die eetstoornissen aanmoedigt of verheerlijkt, maar daarvan is hier absoluut geen sprake!

    Wel goed dat jullie het heroverwegen. Het is altijd goed om stil te staan bij wie en wat je wil bereiken met de content. Succes!

  4. Ik denk dat de videos soms te slordig gemaakt zijn. Tenslotte moet Proud2bme een “echte” eetstoornis hulp zijn en niet iets wat iedereen zou kunnen doen, filmen, zeggen etc.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *