De worteltaart vinden we allang niet meer gek terwijl er wel groente in deze taart zit maar het verder gewoon een lekkere zoete taart is. Inmiddels duiken er steeds meer lekkere zoete taarten op waar groenten in verwerkt zijn. Bijzonder toch? Zo ben ik meerdere recepten tegengekomen van zoete aardappel brownies en maak je bijvoorbeeld chocolademousse ook met avocado. Een tijdje terug at ik een keer een courgette taart. Een heerlijke zoete taart waarin courgette dus een van de hoofdingrediënten was. Het heeft een zachte smaak en zorgt tegelijkertijd voor een goede binding in het beslag. In deze blog deel ik twee lekkere receptjes van courgette taart: een hartige en een zoete!
♥ Zoete courgette taart
Je kunt het op allerlei manieren maken en is bijvoorbeeld ook heel lekker in combinatie met chocola. Ik vind de variant met koekkruiden heel lekker. Hieronder vind je het recept.
Wat heb je nodig?
– 2 courgettes
– 100 gr walnoten
– 3 eieren
– 1 el koekkruiden
– 200 gr rietsuiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 200 gr bloem
– 1 zakje bakpoeder
– 200 ml olijfolie
– snufje zout
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een bakvorm in. Was de courgettes en droog ze daarna af. Rasp de courgettes en laat het in een zeef uitlekken. Druk het vocht er zoveel mogelijk uit. Dep het daarna droog met een schone theedoek. Klop in een kom de eieren, rietsuiker en vanillesuiker tot een luchtig mengsel. Doe hier de olie doorheen. Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder, koekkruiden en een snufje zout. Zeef de bloem en schep het luchtig door het eimengsel. Hak de walnoten in grove stukken en meng dit samen emt de courgette door het beslag. Doe dit in de bakvorm en zet het in het midden van de oven. Bak de taart ongeveer 75 minuten maar hou het in de gaten. De buitenkant moet lichtbruin gekleurd zijn en de binnenkant hoeft niet volledig droog te zijn. Laat de taart daarna even afkoelen en bestrooi het voor het eten met wat poedersuiker.
Topping erbij?
Wil je er een heerlijke topping bij maken? dan kan dat natuurlijk ook. In plaats van het bestrooien met poedersuiker kun je er een creamcheese topping bij maken. Dit kun je doen door 180 gram roomboter, 180 gram roomkaas (bijvoorbeeld monchou) en 225 gram poedersuiker met elkaar te mengen. Een paar druppels vanille extract erdoorheen en je hebt een heerlijke topping voor op de courgette taart.
♥ Hartige taart met courgette, tomaat en basilicum
Ik hou van hartige taarten en helaas maak ik ze veel te weinig. Ik kreeg dit recept van iemand en besloot het een keertje te maken. Het is echt heel lekker en de moeite waard om eens te proberen. Het is een hartige taart met courgette en het heeft een heel rijke smaak.
Wat heb je nodig?
– 1 courgette
– 3 grote tomaten
– 150 gram volkoren meel
– 200 ml melk
– 40 gram geraspte parmezaanse kaas
– 2 eieren
– gedroogde peterselie
– handje verse peterselie
– handje verse basilicum
– 85 gram yoghurt
– olijfolie
– 2,5 gram bakpoeder
– paprikapoeder
– paneermeel
– zout en peper
Hoe maak je het?
Doe in een kom de yoghurt, meel, bakpoeder, een snufje zout, wat paprikapoeder en gedroogde peterselie en meng het goed door elkaar. Maak er een bal van en doe dit in plastic folie voor ongeveer 25-30 minuten in de koelkast. Ondertussen kun je vast de courgette en tomaat in stukjes snijden. Snijd de peterselie fijn en scheur de basilicum in stukjes en rasp de parmezaanse kaas. Bak de stukjes courgette eventjes in een pan met wat olijfolie. Klop ondertussen de eieren in een kom met de melk en voeg dan de helft van de parmezaanse kaas toe. Roer goed, breng het op smaak met zout en peper en doe de peterselie en basilicum erbij.
Verwarm dan de oven voor op 180 graden en vet een quichevorm in met wat olijfolie. Bestrooi de vorm daarna met paneermeel zodat er een dun laagje overblijft. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit met een deegroller. Leg het dan voorzichtig in de vorm en druk de randen aan. Snijd eventueel het overtollige deeg aan de bovenkant weg. Strooi dan nog wat paneermeel er overheen. Verdeel de stukjes courgette en tomaat over de bodem en giet dan het ei met melk mengsel er overheen. Bestrooi de bovenkant met de overgebleven kaas. Bak het ongeveer 45 minuten in de oven en laat het daarna heel even een beetje afkoelen.
Hoe lijkt jou de combinatie van een zoete taart met groente?
Geef een reactie