Zomerse gezondheidsproblemen

Wanneer het zonnetje gaat schijnen en de temperatuur omhoog schiet, zijn mensen vaker buiten en dit is goed voor ons humeur en voor onze gezondheid. We hebben nou eenmaal vitamine D nodig en dit krijgen we door in het zonnetje te zijn. Helaas gaat de zomer ook gepaard met gezondheidsproblemen waar wij meer last van krijgen in de warmere periodes van het jaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zonneallergie, geïrriteerde ogen en hooikoorts. In deze blog zet ik een aantal zomerse gezondheidsproblemen op een rijtje en hierbij zal ik natuurlijk ook vermelden hoe je deze het beste kunt voorkomen. Je kan je er namelijk enorm ziek door voelen.

Bron

Ik heb nooit echt last gehad van zomergerelateerde gezondheidsproblemen, totdat ik een paar jaar geleden ineens ‘s nachts wakker werd met enorme jeuk op mijn armen. Toen ik wakker werd, bleken mijn armen helemaal onder de rode bultjes te zitten. Ik heb er echt wakker van gelegen en de volgende ochtend was het zo goed als weg. Er waren nog wat kleine bultjes te zien maar dit was niet vergelijkbaar met wat het was. Ik had er ‘s nachts een foto van gemaakt en hiermee ben ik naar de apotheek gegaan. Ze gaven aan dat het inderdaad waarschijnlijk zonneallergie was en hebben toen een middel voorgeschreven. Ik ben die zomer heel voorzichtig geweest met zonlicht om deze jeuk in het vervolg te voorkomen. Het was echt verschrikkelijk!

♦ Bescherm je ogen
Wanneer je de zon in gaat, denk je wellicht eerder aan zonnebrandcrème voor je huid dan aan het beschermen van je ogen terwijl dit net zo belangrijk is. We vinden het al snel vanzelfsprekend als onze ogen goed functioneren, maar het is belangrijk om hier zelf ook aan bij te dragen. Zelfs op bewolkte dagen kan straling van de zon leiden tot oogproblemen. Het is belangrijk om je ogen goed te beschermen met een goede zonnebril. Let bij het kopen van een bril op het CE keurmerk. Hier staat vaak een getal bij tussen de 0 en 4. 0 betekent dat er een bescherming is van 20% absorptie van het licht en bescherming 4 wil zeggen 92-97%. Een minimale absorptie van 75% wordt aangeraden. Je kunt dan het beste kiezen voor een zonnebril met een 3 of 4 bij de CE-markering. Verder kun je kijken of er een sticker of beschrijving staat van de 100% UV bescherming. Dat staat op die manier aangegeven of met: UV400. Wanneer je gaat zwemmen in chloor of zeewater is het verstandig om je ogen dicht te houden onder water. Wanneer je gaat kijken is het raadzaam om een duikbril te dragen. Hierdoor voorkom je ook irritaties en pijnlijke ogen.

♦ Pijnlijke oren – zwemmers oor
In de zomer zwemmen we vaker en hierdoor kun je pijnlijke oren krijgen, oftewel een zwemmersoor (otitis externa). Dit is een ontsteking van de huid van de gehoorgang en gaat gepaard met pijn, jeuk, schilfering, roodheid of een zwelling. Dit kan ook in combinatie zijn met gehoorverlies. Zwemmen en water in het oor kan een veroorzaker zijn hiervan. Om dit te voorkomen kun je het beste met oordopjes zwemmen en er voor zorgen dat je oren droog blijven. Voorkom veelvuldig gebruik van wattenstaafjes en wees voorzichtig met het droog maken van je oren met de handdoek. Wanneer je last krijgt van pijnlijke oren, is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

♦ Hooikoorts
Hooikoorts is iets wat steeds vaker voorkomt en waar ik zelf ook last van heb helaas. Het begint dan al in het voorjaar en het is een allergische reactie op het stuifmeel van planten en bloemen. De allergische reactie uit zich meestal in veel niezen en hoesten, pijnlijke en/of tranende ogen, hoofdpijn, vermoeidheid, etc. In deze blog heb ik al eerder geschreven over hooikoorts en wat je hier aan kunt doen. 

Bron

♦ Verbrand door de zon
Je huid kan al heel snel verbranden na blootstelling aan de zon. Soms heb je hier maar een half uur tot een uur voor nodig en op andere momenten gaat het iets langzamer. Het is belangrijk hier voorzorgsmaatregelen voor te treffen want het kan vervelende gevolgen hebben. Een rode verbrande huid kan namelijk veel pijn doen als je het aanraakt, maar wanneer je erg verbrand bent, kan het ook al pijn doen zonder dat je het aanraakt. Vervolgens zwemmen in de zee kan een branderig gevoel geven en er kunnen zelfs blaren ontstaan. Je kunt er ook lichamelijke klachten van krijgen als koorts, moeheid, misselijkheid of huiduitslag. Op langere termijn kan het grotere gevolgen hebben en zorgen voor chronische beschadiging zoals rimpels, zonnevlekken of huidkanker. Het kan erg lastig zijn om een goede balans te vinden in wel en geen zonlicht. Er wordt immers ook gezegd dat wij zonlicht nodig hebben omdat ons lichaam vitamine D nodig heeft. Belangrijk is om je in de zomer altijd in te smeren met een hoge factor zonnebrand, bijvoorbeeld factor50. Ook op dagen dat het bewolkt is. Daarnaast wordt aangeraden om de zon op het heetste moment van de dag (tussen 12:00 en 15:00 uur) te vermijden. Wanneer je toch verbrand, is het belangrijk om je huid goed te hydrateren en koel te houden. Smeer je in met aftersun en eventueel vochtinbrengende crème en drink veel water. Wanneer je ernstige klachten hebt, is het verstandig om het te bespreken met een arts.

♦ Zonneallergie en huiduitslag
Wanneer je last hebt van zonneallergie of warmte-uitslag kun je hele vervelende klachten krijgen zoals jeuk en pijn. Warmte-uitslag is te wijten aan de verstopte zweetklieren die een huidirritatie veroorzaken. Verder kun je ook uitslag krijgen van bepaalde insectenbeten en planten. Je hebt speciale crèmes en pillen die de symptomen kunnen bestrijden, maar het is in dit geval altijd van belang om een arts te raadplegen. Jeuk kun je in de meeste gevallen wel verlichten met babypoeder.

♦ Voedselvergiftiging
Natuurlijk kan je voedselvergiftiging in elke periode van het jaar oplopen maar met de aankomende BBQ’s kan dit risico nog wel wat hoger zijn. Het is belangrijk dat je goed checkt of het vlees gaar is. Dit kun je niet altijd even goed inschatten bij BBQ-en. Verder moet vlees ook niet te lang uit de koelkast zijn en in de zon liggen. De symptomen van voedselvergiftiging ontstaan meestal na een aantal uur tot 1 – 3 dagen. De klachten die voorkomen kunnen zijn: misselijkheid en braken, diarree, koorts, duizeligheid, uitdroging, aanhoudende buikpijn, etc. Probeer veel te drinken en neem eventueel contact op met een arts.

♦ Ziekte van Lyme
We zijn over het algemeen veel meer buiten als het lekker weer is en we trekken dan al snel het platteland op of de bossen in. Dit is over het algemeen erg gezond maar pas op voor insectenbeten. Ze kunnen veel jeuk veroorzaken en je kunt je er ziek door voelen. Vooral een tekenbeet kan een reden zijn van bezorgdheid. Dit kan namelijk de ziekte van Lyme veroorzaken. Een tekenbeet is te herkennen als een rood rond plekje op de huid. Dit kan zichtbaar zijn van drie dagen tot een maand nadat je gebeten bent. Het is belangrijk om je na een bezoek in het bos of op het platteland te onderzoeken op teken. Dat zijn kleine zwarte beestjes. Kijk vooral ook in de holten zoals je knieholtes, je oksels, tussen je vingers, in je navel, etc. De ziekte van Lyme kan lange en korte termijn gevolgen hebben. De eerste klachten worden vaak gekoppeld aan griepachtige klachten. En dit kan zich ontwikkelen in gewrichtspijn, zwakte, vermoeidheid, hart en neurologische problemen. Het is belangrijk om bij twijfel naar de huisarts te gaan. Behandeling is erg belangrijk.

Om een tekenbeet te voorkomen is het goed om een aantal preventieve maatregelen te treffen zoals het dragen van lange mouwen, dichte schoenen, het gebruik van muggenspray en het dagelijks controleren van de huid. Wanneer je een teek vindt, kun je het verwijderen met een speciaal teken pennetje.

Bron

♦ Hitte uitputting
Warm weer kan ontzettend vermoeiend zijn. Wanneer je overmatig zweet, verlies je veel zout en vocht en je lichaamstemperatuur stijgt. Dit kan leiden tot hitte uitputting. Je kunt hierdoor hoofdpijn krijgen, duizelig en misselijk worden. Het kan dan helpen om naar een wat koelere plek te gaan, bijvoorbeeld door in de schaduw te gaan zitten of ergens binnen. Drink dan veel water! Hierdoor kan je lichaam weer herstellen en voel je je vaak al weer snel beter. Hou jezelf wel in de gaten, wanneer je in dit soort gevallen niet naar je lichaam luistert, kun je een zonnesteek oplopen. In dat geval is medische hulp noodzakelijk.

Al met al is het dus belangrijk om je lichaam goed in de gaten te houden en te beschermen tegen de zon. Smeer zonnebrandcreme op je huid en herhaal dit regelmatig, draag een hoedje of petje om je hoofd te beschermen, drink genoeg en draag een zonnebril. Verzorg je lichaam ‘s avonds met Aftersun en controleer het op gekke plekjes als insecten of tekenbeten.

Bron: dailymail.co.uk 

Wat is jouw tip voor gezondheidsproblemen in de zomer?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

10 reacties op “Zomerse gezondheidsproblemen”

  1. Ja de hooikoorts is zo irritant ik krijg allemaal rode bultjes op mijn hele lichaam waardoor ik niet meer naar buiten durf omdat ik me schaam

  2. die teken. oei wat naar. En je kunt ook besmet zijn zonder dat je een rode kring hebt gehad, en uberhaubt niet eens merkte dat je een teek had….ingewikkeld hoor!

  3. Die teken, inderdaad goed opletten.Mocht je klachten krijgen, duidelijk aangeven dat je een tekenbeet hebt gehad ! Ikzelf ben al zeker 10 jaar ziek, en pas een aantal maanden terug is het eindelijk helder geworden dat ik lyme heb…

  4. Zomer?? Waar 😛

  5. Ik ken helaas wat mensen die niet gecheckt zijn op de ziekte van Lyme en pas na 20/30 jaar van ziek zijn erachter kwamen dat het hierom ging, te triest voor woorden eigenlijk dat het pas na zolang bekend is geworden. Ondertussen zodanig schade dat ze niet meer kunnen herstellen. Erg belangrijk om op te letten dus!
    Zelf heb ik zonneallergie en zweet ik heel erg weinig waardoor ik snel oververhit raak om het zo maar te zeggen. Ik lig bij temperaturen boven de 25 graden dan ook op bed met een koude natte handdoek op me om af te koelen, er zit niks anders op voor mij. 🙁

  6. @Dapsy hooikoorts heeft te maken met histamine. Een goede darmconditie is belangrijk om stoffen als histamine maar ook tyramine onschadelijk te maken. Heeft te maken met bepaalde darmenzymen. Kan ook schelen om histamine in de voeding zoveel mogelijk te vermijden, onder andere in kaas en zuurkool. Misschien maar eens wat lezen over biogene aminen. Hooikoorts zal er niet van overgaan maar kan wel schelen in de klachten.

  7. hooikoorts ah gadver ik heb er ook zo’n erge last van 🙁 heb heel het internet afgespeurd naar tips, maar niks werkte. Twee jaar geleden begon het, ik kreeg pillen van de dokter die dat jaar gewerkt hebben. Vorig jaar helemaal geen last van de hooikoorts -super raar huh?- Maar dit jaar oh oh oh. Ik weer pillen gekregen, maar die werkte na een paar uur alweer uit, terwijl ze 24 uur horen te werken. Je mag er daarom ook maar een nemen, want toen ik er nog eentje nam ben ik gewoon in slaap gevallen op de bank. Geen goed idee dus. Nu heb ik oogdruppels en die verlichten de pijn wel een beetje, maar ik heb er nog steeds wel last van. Nu loop in 24/7 met een bril rond ^^

  8. Zonnebrand factor 20 of hoger zit aluminium in, dat moet je niet op je huid willen smeren en in de ochtend en avondzon kun je kijken, al is het maar even, dan is het zelfs gezond, komt er veel goeds via je ogen binnen.
    Op bewolkte dagen echt niet insmeren, zon is gezond voor je huid. Idd. als het kan de felle zon, middag op de dag zoveel mogelijk vermijden.

  9. Al met al ,ik kijk uit naar de herfst !

  10. Niet te vergeten dat veel ziektes erger kunnen worden bij warmte, zoals hartproblemen of MS. Ik kijk elk jaar weer op tegen de maanden juli t/m september.

    Ik houd er vooral rekening mee door goed te drinken, en ik houd de luchtvochtigheid in de gaten. Het is hier meer dat het als het heet wirdt zo vochtig is wat mij een probkeem geef, en daarom heb ik een ontvochtiger.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *