Zorg goed voor jezelf

De keren dat ik op het forum schrijf ‘zorg goed voor jezelf’, zijn niet te tellen. Zorg goed voor jezelf. Ja, fijn. Maar hoe dan? Hoe moet ik goed mezelf zorgen als ik niet weet hoe? Als ik het niet heb geleerd? Als ik het niet mag van mezelf of ‘van mijn eetstoornis’? Goed voor jezelf zorgen is makkelijker gezegd dan gedaan.

Voor en tijdens mijn eetstoornis zorgde ik niet goed voor mezelf. Ik ging veel te laat slapen, ik had totaal geen structuur in mijn dagen, mijn koelkast was één trieste, kale bedoening en ik mocht geen leuke dingen voor mezelf kopen. Want dat zou betekenen dat ik mijzelf die dingen waard vond. Ik vond mezelf niks waard: ik was lelijk, stom, dik en lui. Goed voor mezelf zorgen? Ik verdiende het niet.

Als ik dat nu schrijf, denk ik ‘wat hard, zeg’. Maar vooral: wat een onzin! Natuurlijk was ik het waard om goed voor mezelf te zorgen. Sterker nog, als ik beter voor mijn lijf had gezorgd, was ik mezelf waarschijnlijk ook meer gaan waarderen. Als je iets behandelt alsof het waarde heeft, krijgt het vanzelf die waarde. ###

“Ik was helemaal niet bezig met de verzorging van mijn lichaam. Ik weet niet, dat boeide me in die tijd helemaal niet. Ik deed alleen het hoogst nodige zodat ik er voor mijn omgeving oké uitzag. Ik had de meeste aandacht voor mijn kleding. Mijn lichaam was eigenlijk bijzaak. Het was dat ik vond dat het hoorde om iedere dag te douchen, maar zelfs daar had ik veelal geen zin in. Ik vond het maar een hoop gedoe. Ik kon trouwens ook niet begrijpen dat mensen zichzelf iedere dag insmeerden met bodylotion of dat ze hun huid iedere ochtend verzorgden met crème. Ik had daar zo niets mee. Ik heb het in die periode maanden lang te veel werk gevonden om mijn haar te borstelen. Als ik ‘s morgens wakker werd deed ik het gewoon in een staartje en ging dan naar school. Best raar eigenlijk als ik er nu op terugkijk. Ik denk dat het veel te maken had met mijn lage zelfwaardering en slechte contact met mijn lichaam. Alles vond in mijn hoofd plaats. Ik was nauwelijks bezig met mijn lijf en met de verzorging ervan. Eigenlijk heb ik mijn lichaam jaren tekort gedaan, ondergewaardeerd.”                   – Anoniem

“Ik had overal rituelen voor. Als ik ‘s ochtends wakker werd, had ik zeker 1,5 a 2 uur nodig om mij te douchen, aan te kleden en op te maken. Ik moest het op een bepaalde manier doen, anders.. Ik weet niet wat anders, het moest gewoon, het was een dwang. Ook in mijn huis: ik moest mijn bed op een bepaalde manier opmaken, alles moest op een bepaalde manier staan en schoon zijn. Ik stofzuigde een paar keer per dag. Van de buitenkant leek het alsof ik goed voor mezelf zorgde – ik zag er verzorgd uit, mijn huis ook – maar van binnen voelde ik mij ellendig. Ik was overgeleverd aan de dwang en voelde mij helemaal niet vrij of gelukkig. Nu durf ik ook wel eens zonder make- up de deur uit en raak ik niet in de stress als mijn bed niet is opgemaakt of als het huis een beetje rommelig is. Goed voor jezelf zorgen betekent ook wel eens lekker loslaten en de boel, de boel laten.”                – Anoniem

Geen discussies voeren dus over of je het waard bent of niet: voor jezelf zorgen mag – nee, moet! Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je voor jezelf? Je hoeft jezelf heus niet meteen compleet in de watten te leggen of een Moeder Theresa voor je eigen ziel te spelen. Het zit ‘m in de kleine dingetjes.

  Zorg voor een dag & nachtritme. Elke avond min of meer op dezelfde tijd naar bed en min of meer op dezelfde tijd opstaan. In het weekend kun je wat later gaan slapen en wat langer in je bed blijven liggen, maar probeer door de weeks zoveel mogelijk structuur aan te brengen.

  Creeër eetmomenten voor jezelf. Vaste eetmomenten voor ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes, kunnen je helpen meer structuur en ritme aan te brengen in je dagen. Krampachtig of dwangmatig vasthouden aan bepaalde tijdsstippen is niet gezond – afwijken moet een optie blijven. Zorg ervoor dat je eetmomenten rustmomenten zijn en dat je dingen eet die je lekker vindt.

Doe boodschappen. Haal producten in huis die lekker & gezond zijn. Boodschappen doen met een eetstoornis kan een stressvolle gebeurtenis zijn, maar een goed gevulde koelkast hoort bij goed voor jezelf zorgen.

Kook voor jezelf. Zoek lekkere recepten op, probeer ze uit en plak de recepten die je smaken in een kookboek. Anderen laten meegenieten van jouw kookkunsten is uiteraard ook een leuke optie. Het kan ook fijn zijn om lekker vóór je te laten koken.

Verzorg je lichaam. Besteed aandacht aan je lijf:

  • Was en kam je haren en ga regelmatig naar de kapper.
  • Gebruik lekker ruikende douchegel en scrubs.
  • Koop lekkere bodylotion en smeer je lichaam elke dag in.
  • Neem af en toe een maskertje voor je gezicht en haar.
  • Poets en tandenstook je tanden elke dag en ga regelmatig naar de tandarts.
  • Zoek je kleding met zorg uit en kies er leuke accessoires bij.
  • Vijl en knip je nagels en versier ze zo nu en dan met een leuk kleurtje.
  • Scheer je benen met een fijne scheergel en epileer zo nu en dan je wenkbrauwen.
  • Neem voetenbadjes en smeer je voeten in met lotion.

Zorg voor je spullen. Je omgeving, je kamer, huis, spullen, planten zijn allemaal onderdeel van jou. Ruim regelmatig je woonplek op, zorg dat de boel lekker schoon is, de plantjes water hebben, de was wordt gedaan en de afwas zich niet blijft opstapelen. Je huis is een belangrijk onderdeel van je welzijn: zorg dat het gezellig en schoon is. Net als bij alle andere punten geldt voor schoonmaken en opruimen ook: dwang en krampachtigheid zijn geen onderdeel van goed voor jezelf zorgen.

Bouw rustmomenten in. We hebben het druk met school, studie, werk, hobby’s, vrienden, therapie, huishouden en misschien kinderen. Dat mag allemaal aandacht krijgen. Daar kun je voldoening uit halen. Maar alleen als je ook af en toe een break neemt.

Besteed tijd aan hobby’s. Doe dingen die je leuk vindt, waar je blij van wordt. Ga op schilderles, een fotografiecursus, kookcursus, naailes, dansles, sport of schrijfcursus. Kies iets waar je energie van krijgt. Dus niet zweten in de sportschool vanuit dwang of ‘moeten’, maar lekker wandelen, zwemmen of tennissen met een vriend(in) omdat je het leuk vindt.

Verwen jezelf. Het hoeft niet groot te zijn en ook helemaal niet elke dag, maar het is goed om jezelf af en toe lekker te verwennen. Hier zijn wat ideetjes:

  • Koop een leuk of interessant tijdschrift. Als je naar of getriggerd wordt door fashiontijdschriften, koop dan de Happinez, Flow of National Geographic. Je kunt ook een tijdschriften-ruil-systeem opzetten met vriendinnen: iedereen koopt een ander magazine en geeft het door als het uit is.
  • Haal een muffin of cupcake bij de bakker, Bagels & Beans of cupcake winkel. Of liever een lekker ijsje? Ga in het zonnetje zitten en geniet van je lekkernij.
  • Ga een middagje shoppen en koop een kledingstuk voor jezelf waar jij je mooi, vrouwelijk, stoer, sexy, goed of comfortabel in voelt.
  • Trakteer jezelf op een massage, schoonheidsspecialist of de zonnebank.
  • Ga uit eten met een goede vriend, vriendin, je geliefde of familielid.
  • Maak een stedentripje. Ga bijvoorbeeld een dagje of weekendje naar een stad in Nederland waar je nog nooit bent geweest. Of misschien heb je zelfs genoeg kunnen sparen voor Parijs, Londen of Berlijn.

Vind jij het lastig om goed voor jezelf te zorgen?

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

12 reacties op “Zorg goed voor jezelf”

  1. Wow, goed stuk zeg! =D

  2. Super goed stuk! Ik merk altijd dat ik me echt beter voel als ik goed voor mezelf zorg, ook al vind ik dat soms heel erg lastig.

  3. Nee, ik ervaar dit zijn, wat zich mijn leven zou moeten nemen, als een Waardeloos niets toevoegend nuttig bestaan, dit lijf zit zo vol zelfafkeer walging, en voelt als alleen maar om als gebruiksvoorwerp gebruikt te worden, ik vind dit meeilijk eng en maakt me verdrietig dat ik zover van mezelf eigenlijk afsta…ik kan de ommekeer niet maken, omdat ik ook boos ben op mezelf dat ik niet bij machtte ben om het anders te laten zijn, het tij te keren, en nu voel ik me ook weer een dramaqueen omdat ik vol schaamte en schuldgevoel zit, Vinden jullie dit ergens behrijpelijk , misschien herkenbaar? Of stom en raar? Ik kan het niet mooier maken dan het voelt en is…

  4. Moet je wel geld voor hebben :p
    maar goed stuk

  5. Heel goed stuk!
    Ik vind het wel moeilijk ja..
    Vooral die eetmomenten.
    Maar qua douchen en uiterlijk ben ik eerlijk gezegd wel een beetje een ijdeltuit, ik sta in de ochtend 2.5 uur voor die spiegel voor ik de deur uit ga.
    Komt ook wel door onzekerheid..

  6. Goed stuk, een erg moeilijke opdracht wel

  7. Hier kan ik wat mee!

  8. Had ik net nodig ..

  9. Mijn psych zegt dat ook altijd tegen mij: wees lief voor jezelf 😉

  10. Ik schreef even geleden onderstaande voor mijzelf op en las net dit stuk, het past er wel bij… dus heb ik besloten het te delen:

    “Om mij iets beter te gaan voelen, moet ik beter voor mijzelf gaan zorgen. Nee, ik vind het mijzelf niet waard. Nee, het betekent niet dat ik van mijzelf houd en dat ik mijzelf leuk en mooi vind. Het betekent ook niet dat de gevoelens van eenzaamheid weggaan, dat ik geen behoefte meer heb aan een ouderfiguur, aan een schouder, aan liefde van een volwassene. Maar ik wil mij niet meer zo ontzettend rot voelen en daarom moet ik maar een beetje mijn eigen held gaan spelen. Ik heb nu eenmaal geen ouder die mij onvoorwaardelijk lief heeft, ik heb veel te weinig aandacht gehad, het heeft heel veel pijn gedaan en dat doet het nog steeds. Het minste dat ik nu dus kan doen, is mijzelf wel wat aandacht geven. Het heeft geen zin om alles nog erger te maken dan het al is. Ik heb het al zwaar genoeg.
    Dus: neem voortaan die lekkere warme douche als ik daar zin in heb, ga onder een dekentje zitten als het koud is, doe de kachel aan, ga naar bed, ga naar buiten, eet normaal.
    Ik moet een beetje voor mijzelf zorgen. Daar zal ik beter van worden. Het mag.”

  11. Is erg moeilijk om lief te zijn voor jezelf als je jezelf haat. Heb het een aantal maanden geprobeerd, maar ben weer terug bij af.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *